Σε αυξητική τάση οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, όμως αυτό δεν αρκεί.
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γενικά όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας, διέρχεται και εκείνος της αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής.
Για τις τρέχουσες εξελίξεις μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Κεφαλά, πρόεδρο στον Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής: «οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα αυτή την περίοδο φθάνουν τα 47 λεπτά το κιλό, όταν ένα χρόνο πριν ήταν στα 39 λεπτά ανά κιλό. Ταυτόχρονα όμως έχει ανεβεί σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε πως σήμερα για να παραχθεί ένα κιλό αγελαδινού γάλακτος, πρέπει ο παραγωγός να χρεωθεί με 55 λεπτά το κιλό. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά στο κόστος ζωοτροφών, καθώς το καλαμπόκι έχει πάει 38-39 λεπτά, η βαμβακόπιτα 34 και η σόγια η οποία δεν καλλιεργείται κιόλας σε μεγάλη κλίμακα στην χώρα μας, άρα γίνεται εισαγωγή στα 62-63 λεπτά το κιλό. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε τα κόστη ενέργειας, καυσίμων κ.λπ. αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει». Ο κ. Κεφαλάς εκτιμά πως στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα όποιος κτηνοτρόφος αναγκαστεί να υποσιτίσει τα ζώα του, τότε σε λίγο θα είναι αντιμέτωπος με το φάσμα του λουκέτου.
Δραματική περιγράφει την κατάσταση των μονάδων αγελαδοτροφίας και ο κ. Γιάννης Γρίβας, αγελαδοτρόφος από το νομό Βοιωτίας. Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, που δεν έχει κάποιο συμβόλαιο με εταιρεία για την απορρόφηση της παραγωγής του: «οι τιμές στο αγελαδινό γάλα μπορεί να έχουν μια αυξητική τάση, φθάνοντας τα 46 με 47 λεπτά το κιλό, όμως ακόμα και έτσι, με την απογείωση στο κόστος των τροφών, δεν καλύπτεται η διαφορά». Σύμφωνα και με τον κ. Γρίβα, που όπως λέει οι περισσότερες μονάδες οδεύουν για κλείσιμο, ακόμα και 55 λεπτά να πληρώνονταν το γάλα οι κτηνοτρόφοι, πάλι πρόβλημα θα είχαν.
«Παρά τα όσα ακούγονται οι τιμές παραγωγού για τις μικρές μονάδες δεν έχουν πάρει αύξηση. Ακόμα και σήμερα δίνουμε αγελαδινό γάλα με 31 λεπτά μόλις το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 50 λεπτά για το κιλό, αφού οι ζωοτροφές είναι απλησίαστες», λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Γκόλτσης, αγελαδοτρόφος από την περιοχή της Σίνδου, ο οποίος έχει ένα τονάζ γάλακτος 10 τόνους το μήνα.
Μεγάλη διέξοδος για εισόδημα στις μονάδες το βιοαέριο
Στην συνέχεια ο κ. Κεφαλάς στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της ενέργειας, το οποίο απασχολεί έντονα όλους τους κλάδους. Έχοντας βάλει ο κ. Κεφαλάς την μονάδα του σε ένα συνεργατικό σχήμα, το οποίο έχει επενδύσει και μέσω προγραμμάτων στην παραγωγή βιοαερίου από τα απόβλητα της μονάδας του, μαζί με άλλες μονάδες, ο κ. Κεφαλάς, μας λέει πως αυτή θα έπρεπε να είναι η κατεύθυνση για όλες ανεξαιρέτως τις μονάδες, ώστε να έχουν συμπληρωματικό εισόδημα. Όπως άλλωστε μας εξηγεί ο ίδιος μια μονάδα βιοαερίου δεν λειτουργεί όπως το net metering στα φωτοβολταϊκά, αλλά αφορά ξέχωρη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Νέα συμβόλαια στο γάλα
Αναφορικά με τα συμβόλαια της νέας χρονιάς ο πρόεδρος του Συνδέσμου υπογραμμίζει ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση και επειδή η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Όσον αφορά πάντως τις τρέχουσες τιμές, όπως λέει ο κ. Κεφαλάς, η βιομηχανία δε φέρεται διατεθειμένη να αυξήσει τις τιμές παραγωγού, ώστε να καλυφθεί έστω το κόστος.
Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr